Parc de la EstaciĆ³ del Nord

Barcelona, Spain. 1991

CITY PARK
PREVIOUS PROJECT NEXT PROJECT
MENU
  • Description

    The park is located on the grounds previously occupied by railway tracks which extended from the old Estació del Nord up to the Plaça de les Glòries. Its precise perimeter is a rectangular area of about two hectares next to the south facade of the station building and defined by the streets Nàpols, Almogàvers and Sardenya. The master plan of the whole zone: park, sport fields and cultural facilities, will connect the historical center of Barcelona, through Passeig Lluís Companys, with the new civic center area of Plaça de les Glòries. The urban design of the park solves the accessibility to these grounds, which, previously depressed, are sutured with the surrounding city fabric through the design of its edges.The trace of Carrer Nàpols curves to embrace the station's main facade in a manner similar to precedences of other super-blocks of the Cerdà grid. 

    A new boulevard is built along Carrer Almogàvers accommodating views to the sculptural walls which frame the main gates to the park. The construction of Carrer Sardenya on a bridge allows the park to extend below, connecting to the sport fields and thereby defining a continuity with the northern part of the city.The landscape design of the park develops two simple concepts: the creation of the first lawn in Barcelona, an environment much removed from the mediterranean landscape tradition, and the creation of an artificial landscape where sculpture and park melt together: the sculpture becoming the park and the park becoming the sculpture.

    Foremost in this endeavor was the partnership formed with the sculptor Beverly Pepper. The pathway which links the two main and antithetic elements, the serpentine ceramic Fallen Sky and the introverted Spiral of Trees, connects the itinerary of two symbolic realities: sun and shade, convex and concave, day and night, eruption and collapse. Briefly, it is a matter of manipulating raw materials in order to create a landscape where animal and vegetable qualities appear inseparable. The tiles in transparent watercolors, not only reinforce the main formal concept, but also pay homage to the traditions of Barcelona and above all to the presence of Antoni Gaudí.

    Architects: C. Fiol, A. Arriola
    Sculptor: B. Pepper
    Ceramist: J. Raventós
    Structure: IBERING
    Quantity Surveyor: J. de Querol, G. García

  • Images
  • Design process
  • Facts + data

    FINALIST X BIENAL ESPAÑOLA DE ARQUITECTURA Y URBANISMO 1990-1992
    PRINCE OF WALES PRIZE IN URBAN DESIGN, HARVARD UNIVERSITY, 1990

    Promotor: Ajuntament de Barcelona / Impusa
    Budget: 2.131.658 euros
    Surface: 25.553 sqm