Gran Via de les Corts Catalanes

Barcelona, Spain, 2001-2012

CIVIC INFRASTRUCTURE
NEXT PROJECT
MENU
  • Description

    This is a project to improve the conditions of Gran Via, better known to many citizens as the A-19 motorway, with greater attention to pedestrians than the motorists. It proposes a new section: a projection of the serviceroads to forms 3.5 metre projections over the central carriageway. This solution reduces noise and atmospheric pollution, and resolves the absence of sea-mountain relations and the shortage of open spaces by means of the following elements: sound screens situated along the edge of the side projections protect the buildings in the Gran Via from the noise produced by traffic on the central carriageway. The walkways situated at the end of all of the perpendicular streets reinforce relations between the two sides. By raising the level to be developed above the central traffic lanes it is possible to accommodate the layout of the new tramline on the same level as the road.

    Four stations are planned on the sea side, to be integrated into the park’s topography. On the mountain, two underground car parks of two floors occupy a 400-metre stretch. Traffic is organized into three levels: (1) a central trunk that channels fast traffic, (2) service roads aver the projections, (3) two traffic lanes and a parking strip with services (access to the central carriageway, car park entrances, loading bays, bus stops), and three-metre wide pavement and a bicycle lane. Linear parks resolve the difference in level between the buildings in Gran Via and those in the roads on either sidew. The resulting 20gradients are divided into level squares and sloping green spaces with plantations that allow visual communication between the two sides of the avenue and compete with the aligned buildings. Six varieties of a single species are planted alternately to form an informal stand along the avenue, like a grove. A raised channel of water connects the four ponds, each with a fountain, and the entire park is fitted out with a series of specially designed benches that take their references from the animal kingdom (Snail, Swallow), marine environments (Spiral, Desert) or flying objects (Star Boomerang) and furnish the squares like outdoor rooms (Puff).

    Architects: A. Arriola, C. Fiol, E. Amat, X. Arriola,  V. P. Bagnato, M. Cró, M. Fiore, C. Kolar, M. Lundström,  J. Carles Morla, S. Rux
    Consultants: A. Obiol (structural engineering), J. Gallostra (M and E engineering ), H. Arau (acoustic engineering), A. Viaplana, footbridge design, EMBT (acoustic panel design)

  • Images
  • Design process
  • Facts + data

    X BIENAL ESPAÑOLA DE ARQUITECTURA, 2009
    ADI_FAD 2007, BOOMERANG

    General contractor: Vías y Construcciones, UTE-Gran Via Nord, FCC, COMSA, NEXO
    Promoter: Generalitat de Catalunya, Direcció General de Transports; Ajuntament de Barcelona, Institut Municipal d’Urbanisme
    Surface: 250.000 m2
    Budget: 16.500.000 euros