Escola Superior de Mùsica de Catalunya

Barcelona, Spain, 2004

PUBLIC BUILDING
PREVIOUS PROJECT NEXT PROJECT
MENU
  • Description

    The project of the Escola Superior de Musica de Catalunya takes place in the interior of the Auditorium building and with the aim of revive this music complex for not only classical music auditions, but as well other complementary activities. Consequently, as time goes by, the Auditorium programme will articulate itself to be transformed in a self-sufficient music city.

    The new Conservatoire will include music studios of the second and third course, a library, a specialized score library and sound library, practice rooms, labs for electrical acoustics, administration office and a 700-seats auditorium with all complementary backstage rooms and storage rooms for musical instruments. This intervention is located at first, second, third and fourth floors of the Auditorium building at the Lepanto Street in Barcelona. The rooms were the programme of the ESMUC will take place, are organized around large courtyards. The central atrium is open along its whole length with a crystal impluvium supporting Pablo Palazuelo´s paintings and the superior courtyard open at the second and third floors being accessed from the third floor.

    The main entrance to the Conservatoire is from the Plaza de las Artes and goes directly to the first floor. At this floor, all the school management offices, servitor’s room, studios and half of the classes for collective instruments are located. From this floor, either through the interior stairs or the lifts, it is possible to reach the second floor where teachers’ offices, seminar rooms, departments, instrument classrooms and the library are. The library has another access from the exterior through the calle Ribas, so that its opening hours can be independent from the School ones.The third floor has the largest area for classrooms for instruments and theory and 3 double height rooms for orchestras, corals and organs. From the third floor, there is a direct access to the fourth floor dedicated to percussions and body language classes.Finally, from the third floor, there is an access to the courtyard-garden-auditorium, which is for students’ free time and for outdoors concerts, eventually celebrated in sunny days and summer nights.

    Architects: C. Fiol, A. Arriola, R. Moneo
    Acoustic: H. Arau
    Installation: JG
    Structure: A. Obiol, FCC

  • Images
  • Facts + data

    Promoter: Conselleria d’Ensenyament
    Surface: 9.000 m2
    Budget: 15.000.000 euros