Jardí al Carrer Madrid

Badalona, Spain. 1989

PUBLIC SPACE
PREVIOUS PROJECT NEXT PROJECT
MENU
  • Description

    This project is the second to emerge out of a master plan for Sector Esperit Sant, which is located on the periphery of Northeastern Barcelona. The area was void; an emptiness arising out of its location as "in between" space bordering three municipalities, and at that time undergoing urban erosion. The theory was to develop a multi-functional social condenser that could invert these processes. The functions for the area were pre-designed by the Master plan: to include parks, sports facilities, schools, and a circulation system with new connections for traffic and pedestrians.

    The idea was to redefine the site by means of designing its borders and edges at a first stage, and later to work out its parts as parks or other structures.This park is conceived as a very small garden-plaza. The existing situation had a difficult topography: a very steep slope and a narrow, flat portion at the bottom that was the only area used by the neighborhood. The design is based on the simple idea of the consolidation of the large steep slope and the narrow flat portion by the extension of a singular slope throughout as a useable surface. A geometry was generated utilizing the model of the Campidoglio by Michelangelo, and manipulating it in terms of scale and topography in order to lend the park a unified presence. The undulating planes of the surface changes depending on the viewer’s vantage point creating interest and rhythm in the site. Few materials are used in response to the small and intimate scale of the site and in order to maintain a clean, singular expression. The different surfaces of paving are distinguished by delineating lines on pavement and the specially-designed openings in the paving for the trees. 

    Architects: C. Fiol, A. Arriola, S. Nedir, A. Simon, P. Cladera    
    Quantity Surveyor: Ll. Roig
    Lighting: BJC

  • Images
  • Design process
  • Facts + data

    Promoter: Metropolitana de Barcelona
    Budget: 385.836 euros
    Surface: 2.000 m2