Plaça d’Islàndia

Barcelona, Spain. 1993-1995

PUBLIC SPACE
PREVIOUS PROJECT NEXT PROJECT
MENU
  • Description

    The site lies in what used to be one of the outlying areas of Barcelona, which until the middle of the last century was separated from the historic centre by a military protection zone. It is just off the Meridiana motor-way and through it passes the old Rec Comtal, the canal built to bring water from the river Besòs into the old town centre.

    The whole area was incorporated into the city by the laying out, in the 19th century of the Cerdà grid with its distinctive chamfered corners. Bofarull street however follows the older street pattern aligned to the Rec Comtal, which has all but disappeared under the footprint of the cartesian grid. The project for Bofarull recognizes this superimposition of different forms, acknowledging the Cerdà grid as the pre-eminent one, and Bofarull and the Rec Comtal as historical traces. By opening up Palencia street of the grid, circulation in the area is improved and a new crossing, and triangular plaza are created between Bofarull, Palencia and Espronceda streets. On this is placed a large fountain, evoking the water of the Rec Comtal, and establishing a new symbolic centre for the neighbourhood. The continuation of Bofarull each side of the triangle, is perceived as an extension of the river-bed and thus, in this conflict of urban geometries an attempt is made to create a place of calm and tranquility.The design for the paving is generated from lines drawn parallel to the waterway and then manipulated and stretched apart into a more wavelike effect. These provide the setting out for lines of cor-ten/concrete paving slabs developed specifically, separated by terracotta brick paving laid perpendicular to the these lines. They also form the layout for the trees, weeping willows, jacarandas, various types of acacias, and the street-lighting columns.

    The section across the 20 metered street is asymmetrical with a 13 m. wide pavement and a 7 m. lane , divided by lighting bollards to control access traffic.The street-lights and furniture are all part of the Flauta Magica series especially designed and an integral part of the project. The lamps comprise of columns and wall lights with the luminaries a series of deflective rings. The other furniture consists oftwo sun-dial drinking fountains, benches, waste-paper bins, planters and the lighting bollards, all with a similar composition of conical forms in cor-ten and stainless steel.The fountain on the chamfer of Palencia and Espronceda forms the heart of the proposal. A seventeen metre high geyser, (donated by Icelandic sponsors, hence the name of the project), highlights the pool which is 2 m. above the lowest point of the street, and is 15 m. wide and 33 m.long. Five huge metal sheets are set into its rectangular form to open up five waterfalls, (named after five Icelandic waterfalls), down the slope of Espronceda street each crowned by vapour spray clouds. The vertical dimensions of the steel plates vary from 4.5 to 8 metres with a uniform 5 m. width, allowing this "tectonic accident" to respond to the scale of the city junction. The space created by these plates, anchored firmly into the ground, enters the passerby into a relationship of earth, water and life.

    Architects: C. Fiol, A. Arriola, J. Opher    
    Structure: A. Obiol
    Quantity Surveyor: G. García
    Installation: E. Frias, Imes, Hedinn

  • Images
  • Design process
  • Facts + data

    PREMIO ARCHITÉCTI CENTRO CULTURAL BELÉM, LISBON
    FINALIST, AWARD FOR PUBLIC SPACES

    Promoter: Districte de Sant Andreu
    Budget: 1.202.068 euros
    Surface: 10.000 m2