Plaça Virrei Amat

Barcelona, Spain. 1999

PUBLIC SPACE
NEXT PROJECT
MENU
  • Description

    The remodeling of the Virrei Amat square does not only plan the previous round about area, but also proposes a new configuration which gives this public area a new dimension, from 2500 m2 to 18500 m2, adding new spaces and tracing the new traffic flows. The traffic organization results in many adjacent streets to be only for pedestrian use and be incorporated as part of this new public development. Moreover, the importance of the public transport system to be redistributed and bus stops to be newly allocated.

    The square is identified as a large space for leisure and pedestrian circulation with an artificial pond and fountains as the main motif of the most representative part. Its surrounding pavement is shaped topographically as a beach, which has an inclination until it meets the superior level of the pond. A laminated timber pergola articulated with large existing trees relates the square with the surrounding buildings and allows concerts and manifestations to take place.Finally, the new square develops out of its own spacious surrounding and relates to its neighborhood. The volumes of the pond, “beach”, pergola, vegetation areas and terraces organize itself, orientating the access, paths and views in relationship to the immediate landscape. 

    Architects: C. Fiol, A. Arriola, T. Bessai, D. Dethlefsen,  U. Huber, B. Marugg
    Structure: BOMA, A. Obiol 
    Installation: Grup JG,  J. Mª Salvany
    Quantity Surveyor: Ll. Roig, Ll. Fontanet

     

  • Images
  • Design process
  • Facts + data

    INTERNATIONAL URBAN LANDSCAPE AWARD 2007
    Promoter: Pro Nou Barris S.A., Ajuntament de Barcelona
    Surface: 17.000 m2
    Budget: 2.289.913 euros